Unghäst

Ung fjordhäst - intervju med Maggan Lööw

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har

Jag heter Maggan Lööw bor på egen gård i Håtuna och har hästarna hemma.

Jag har två äldre ridtravare , en inhyrd shettis och så Atle, född 2014 e. Arkad

Frö 280 u.Ala Kry. Jag var tidigare hingsthållare till Dovang 72 och ägde

samtidigt Sannie 2174. De hade tillsammans 6 föl. Hade även stoet Lektra som

fick 2 föl hos mig.


Jag är mest intresserad av dressyrridning, och har ”gjort svängen” med

halvblodshäst, för att sedan gå till Tinker, Ridtravare, Russ och är nu tillbaka

till Fjordhäst. Jag har tävlat i Dressyr, Brukskörning, Skogskörning och

Bruksridning. Jag är domare i JUF´s regi. Var tidigare ordförande i Stockholm

Uppsala Fjordhästförening.


Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Jag har alltid varit oerhört road av att utbilda unghästar. Jag har under årens gång köpt unga fjordhästar och russ för att köra och rida in, och sedan sålt dem. Att se en fölunge utvecklas till att bli en trevlig trygg användbar unghäst är bland det vackraste man kan vara med om. Det är upp till mig att inga misstag görs så unghästen blir otrygg, och att vara tydlig och konsekvent så hästen förstår vad som väntas av den. Det bästa med att ha unghästen från början är ju att man vet vad den varit med om, och man lär känna reaktionerna. Om det finns egenskaper som inte är så önskvärda kan man ”mota olle i grind”, och försöka se till att de inte får chansen att utvecklas även om man vet att de finns där.

Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Fundera först klart om det verkligen är en unghäst du vill ha. Mycket kommer kanske att provas från hästens håll, och du bör känna dig säker på att du inte ger upp eller blir rädd. Allt ska ju läras in, och ibland blir det galet, även om de fjordingar jag haft alltid har tagit det lugnt när något har blivit tokigt. Fundera sen på vilket mål du har. Dressyr, hopp, skogskörning, gårdshäst, allround, och försök sen välja efter vad föräldradjuren har gjort och verkat passa för. Och hitta sen en uppfödare du kan kommunicera med, och välj ut din prins/prinsessa. Man kan aldrig garantera något, men känner man att det känns rätt, så är det bara att köra på. Själv hittade jag Atle på annons, och tyckte om vad jag såg. Jag kollade hans föräldrar och stammen bakåt om hästarna har kunnat användas, och deras meriter visade att de kunnat tränas, visas och presterat. Efter kontakt med uppfödaren som var positiv att sälja även fast målet för unghästen ”bara” är att vara gårdshäst, så var det inte mer för mig att fundera på.


Nu går Atle i lösdrift med de andra hästarna och leker med shettisen. Han är kastrerad, och är mycket trevlig att ha att göra med. Samarbetsvillig och med en stor dos självtillit. Snabblärd och snäll.

Ditt bästa minne med en ung fjordhäst

De är så många, så jag vet inte vad jag ska nämna. De flesta minnena är bara små händelser som berikar en så mycket. Ådi jag hade hjälpte tex alltid till med allt. Vi skruvade isär en vattenkopp i hagen, och när den skulle sättas ihop igen fanns inga skruvar att finna. Jag tittade på Ådi som såg lite mysko ut. Jag sträckte fram handen och sa spotta, och ut ur hans mun kom alla skruvarna… Höll bara i dem.


Häromsistens skulle jag bara snabbt kila in i sadelkammaren för att hämta en grej innan promenaden. Lika snabb var Atle att följa med in. Sadelkammaren är ju inte riktigt byggd för hästarna själva, men det gick att få ut honom eftersom han inte är så stor ännu. Ett minne är när Zäta föddes. Lektra var ute och började föla på kvällen. Det var kallt och ösregnade, så när fölungen väl var ute så bar jag in henne i famnen och Lektra följde med in i boxen. Fint att minnas när hon väldigt snart blev alldeles för stor för att bäras. Varje litet framsteg i utbildningen av de små läggs på min ”må-bra-minneshög”. Jag verkligen älskar att ha med unghästar att göra.


Reportage om att ha unghäst

Nedan följer fem olika reportage.

Ung fjordhäst - intervju med Moa Belin

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Jag haft egen häst/ar sedan 1988. Fjordhäst har funnits i familjen sedan 1989. Jag har tävlat i hoppning, western, fälttävlan och bruksridning tidigare men numera är det främst dressyr och Working equitation som gäller. Jag är även aktiv som domare i dressyr och WE. Jag har mina hästar hemma på egen gård på landet. Mina nuvarande hästar är Stolplyckans Qharma (född 2012) e Furubäcks Io 210 u Magda Unik 3331 (e Dalar 154), TheMa’s Tingla född 2011 e Ingvar Halsnaes 242 u Björkhems Tara 3280 (e Alexander Lukas 183) samt Svenska halvblodet Shira född 2004 e Aerline H 949 u Mirang 27269 (e Maraton 600). Sedan tränar och tävlar jag även min mammas Stolplyckans Lucidor (född 2007), som är ett helsyskon till min Qharma.



Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Att köpa en unghäst var inte ett självklart beslut – faktiskt hade jag varit förtjust i Hejde ända sedan jag träffat honom som föl men slagit planerna ur hågen eftersom jag tänkte att det var bäst att köpa en ”färdig häst”. Tanken på att det ändå var rätt att köpa Hejde mognade fram till ett beslut när Hejde var 2 år. Hejdes uppfödare Helena hade då grundutbildat honom genom tömkörning och dra släpa med mera  - något som var mycket värdefullt för mig som har mer erfarenhet av att rida in än köra in en häst. Erfarenheterna med Hejde är att det varit mycket mer okomplicerat att rida in honom än vad det kan vara att rida in en varmblodig ridhäst eller ädel ponny. Jag tänker att det beror på en kombination av rasen, stammen och Hejdes utmärkta uppväxt där han samlat på ”goda upplevelser” av att arbeta med människor. Det är oerhört kul att arbeta med honom och jag är övertygad om att vi kommer att ha det mycket roligt framöver. Att jag inte köpte en mer färdigutbildad häst känns helt rätt – jag har istället en ung häst som inte har varken förslitningar eller dåliga erfarenheter med sig i bagaget. Det är en ynnest och glädje att få förvalta något så fint!


Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Mitt tips är inte att köpa en unghäst vilken som helst – utan att noga välja en häst med stam som borgar för egenskaper du vill ha och att välja uppfödare med omsorg för att veta hur hästens grundutbildning sett ut.


Ung fjordhäst - intervju med Majlis Olsson

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Majlis Olsson, heter jag och är 53 år boende i villa i Oskarström i Halland. Jag och min dotter Clara och har våra fjordhästar Tempus f 2006, u Vesla Halsnaes, e Temperament 227,  och Elva f 2010, u Vesla Halsnaes, e Emil 243, inackorderade i ett stall. Jag är mest dressyrintresserad men har det senaste året provat på bruksridning och fastnat för det. Tog  hem Hallands DM seger i bruksridning i höstas 2015 på Tempus så det lär bli fler tävlingar framöver inom den grenen.


Mitt hästintresse började sent i 13 års åldern. Då red jag mestadels c-ponnyer på Åstratorps new forest stuteri. När jag var 18 hade jag börjat rida hos en privat person på stora hästar och det var när ägaren ledde mig på en unghäst, vi höll på att rida in, som olyckan hände som sedemera ofta spökar i form av rädsla för ridningen hos mig.


Jag återtog ridningen när Claras mitt yngsta barn blev inresserad av ridning och blev skötare på en ridskolehäst. Jag hade inte varit i kontakt med fjordhästar förrän Clara tjatade om att hon väldigt gärna ville ha en. Först då december 2009 fick jag upp ögonen för denna underbara ras. Vi köpte Tempus som unghäst nyårsafton 2009/2010 från Furumossens fjordhästar, som gemensam häst men ganska snabbt ingåg jag att det var Claras häst. Det skulle dröja ytterligare två år innan jag fick möjlighet att köpa mig en egen häst.

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Jag ville ha en Tempus kopia, inriden och trygg, så sommaren 2012 var jag runt i Danmark och södra och mellersta Sverige och provred en mängd olika fjordhästar men ingen kändes riktigt rätt för både min plånbok och mitt hjärta. Då fick jag ett mail ifrån Tempus uppfödare Emma Isacsson, om jag inte kunde tänka mig en unghäst. Jag var inte så sugen men åkte ändå och tittade på Emmas tre fina ungston. Det blev till slut Elva som vann mitt hjärta och i september 2012 flyttade hon till oss och blev genast

bästis med Tempus.


Eftersom vi var inackorderade i ett stall utan padock så var det ett antal kämpiga månader för mig med unghäst. Jag var ensam varje gång jag skulle göra något, utan staket och hjälp, tog allt väldigt lång tid om jag skulle ge mig ut och hantera henne på gården eller på stigarna. Jag saknade känslan av den trygge Tempus och var på väg att ge upp många gånger. Men sen hittade jag ett sätt att både vinna Elvas förtroende och bygga upp mitt egna självförtroende och vi tog oss igenom utbildningsfaser på vårt egna sätt. Jag blev dock lite stressad över att läsa hur långt alla andra kommit med sina unghästar medans jag stog och stampade på samma ställe.


Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Se till att ha någon med samma intresse som kan finnas som stöd och sällskap när du hanterar din unghäst. Allt blir mycket roligare och enklare och motgångar kan snabbare hanteras och rättas till.


Ditt bästa minne med en ung fjordhäst

Mitt bästa minne är nog när jag och Elva kom tvåa på riskutställningen i Vetlanda 2013. Jag, en helt vanlig kvinna som inte haft häst mer än ett år hade lyckats förvalta och träna fram ett diplomsto. Jag som dessutom fick tejpa knäna med silvertejp för att kunna springa lyckades klå många ston från duktiga uppfödare och vana visare. Detta visar på att man aldrig ska ge upp tron på sig själv. Jag trotsade många goda råd om att låta någon annan visa henne men jag ville göra det själv… ta smällen att misslyckas och få äran att lyckas. Och vi lyckades.

Unghästintervju med Martina Niemi

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Jag är en kvinna i övre femtioårsåldern boendes i Fällträsk i Norrbotten.

Vid sju års ålder började jag på ridskola och sedan dess har jag alltid

hållit på med hästar. Första egna hästen köptes -90 och det var en

avlagd kallblodstravare som jag inte behöll så länge. Sen kom

fjordhästarna in i mitt liv, förutom dom föl som fötts på gården och

sedan sålts så har jag köpt några unghästar, 4 stycken totalt i åldern

från 0-3 år. Det har varit Alvedon Kry (ca 10 månader), Jasmine (1,5 år),

Hassle Kry (3 år) och Norgårdens Imma (föl).


Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Jag köper in unghästar för det är så roligt att få följa dom hela vägen, och vara med från början vid framförallt inkörning som är mitt huvudintresse. Jag har också fött upp några egna fjordhästar, men sålt alla som föl.


Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Ha roligt med din unga häst, gå kurser, börja kör in den tidigt men kom ihåg att lägga in viloperioder också då den bara ska få vara och växa.

 

Ditt bästa minne med en ung fjordhäst:

Mitt allra bästa minne var när jag på hösten efter Grevagården körde Alvedon Kry med gödselspridaren 2,5 år gammal, han drog den lugnt och stabilt, då kände jag att han skulle bli en riktigt fin arbetskamrat.

Kontakta Svenska Fjordhästföreningen på info@fjordhastforeningen.se

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

När vår Champinjon 2882 dog hastigt och oväntat som 19-åring började jakten på en ny häst till mamma. Att det skulle vara en Fjordhäst var givet. Jag var vid denna tidpunkt helt inne på att bara ha halvblod men hjälpte gärna mamma att hitta en ny häst. Vi provred hästar över halva Sverige men det visade sig vara mycket svårt att hitta en väl riden inte alltför gammal eller ung Fjordhäst till salu som passade mamma. Våra tidigare Fjordhästar Champinjon och Gulette hade varit fantastiska så vi ställde ganska stora krav på såväl ridbarheten som temperamentet. Systrarna Persson, kända från Fjord-SM för framgångar med hästar som Musse Pigg, Gry och Drome Frö, hade en treårig hingst till salu. Vi skulle absolut inte ha en treåring och definitivt ingen hingst men åkte ändå dit bara för att titta, det var ju så nära.


Lusse (Stolplyckans Lucidor) kändes trots att han var riden under 10 ggr avsevärt följsammare och tryggare att rida än de äldre hästar jag provridit i denna veva och han var så vacker att han tog andan ur oss. Så vi bestämde oss för att köpa honom och planen var att jag skulle grundutbilda honom under 10 månader och sen skulle mamma ta över mer och mer. Vi resonerade som så att det var bättre med en grön häst än en som redan fått olater. Jag hade inte räknat med att Lusse skulle få en sådan plats i mitt hjärta. Jag trodde han bara skulle bli ett litet projekt och att jag skulle fortsätta med mina halvblod. Att utbilda Lusse gjorde dock att jag kände att jag ville ha en egen gul glad, trygg kompis att ha roligt med varje dag.


Att det skulle vara en unghäst var givet. Dels så gillar jag att ha hästarna ända från början, att få forma dem som jag vill ha dem. Jag är ingen jättetuff ryttare och då underlättar det att man känner sin häst och dess reaktioner när man kommer så långt som att den ska bli ridhäst. Men även för att det finns väldigt få ridna Fjordhästar till salu av den typen jag söker. De som köpt en riktig pärla behåller den ju ofta livet ut. Att ha en ung Fjordhäst är inte heller en i närheten av lika stor utmaning som att ha unghästar av Halvblodsras vilket jag haft innan. Fjordhästarna är generellt mycket tryggare i sig själva och går med på det mesta utan krusiduller. De behöver inte heller lika mycket miljöträning för att fungera på bortaplan med träning och tävling. Fungerar saker hemma fungerar de även ofta borta. Finns det ett ledarskap och kamratskap gäller det rakt över hela linjen.

För mig blev det faktiskt två unga Fjordhästar vilket gör att de gula i dag är i majoritet i stallet. Det har jag inte ångrat en dag. Både Tingla och Qharma kom direkt från uppfödarna till mig då de var strax under ett år gamla. Också det ett medvetet val, köper man häst direkt från uppfödaren kan man få kännedom om hela hästens liv och slipper oväntade överraskningar.

I dag är Tingla fyra år och är inkörd och inriden. Fast hon är en häst med mycket energi är hon alltid trygg att rida/köra såväl ensam som i sällskap. Hon har varit ute på några lokala dressyrtävlingar blad stora hästar med placering i LC.

Qharma har växt mycket och är därför ganska sparsamt tagen. Hon är mycket tömkörd samt riden ett 15-tal gånger. Hon är riden i alla gångarter både i skogen och på ridbanan.


Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Prata med uppfödaren! Fråga om lynne, prestation, egenheter osv hos föräldrarna och de eventuella syskon som finns. Skapa dig en bild av vad det är för häst. Det som är en drömhäst för en person är det kanske inte för en annan -det beror alldeles på vad man söker. Vill du ha en häst med mycket energi eller en trygg och jordad personlighet? Vill du ha en som är stabil i vagn eller en energisk som har förmågan att kamma hem höga poäng på dressyrbanan? Se vad som ligger bakom i stammen men se även till individen. Temperamentet kan skilja sig mycket även mellan helsyskon.


Sedan skulle jag säga: köp med hjärtat! Det blir ofta bäst.


Och när din nya vän väl är hemma: lär känna den i lugn och ro och låt den få vara häst. Gå i stora kuperade hagar och leka med jämnåriga kompisar, då slipper man många hanteringsproblem på grund av överskottsenergi. Ta hjälp av kunniga hästmänniskor. Skaffa dig ett team med människor du är trygg med och litar på: tränare, hovslagare, veterinär mm. Bestäm dig för en linje och följ den. Var konsekvent i det du gör och jobba med positiv förstärkning. Alla hästar gillar beröm och blir trygga av att veta var de har sin matte och vad som gäller varje dag.


Ditt bästa minne med en ung fjordhäst.

Jag har många fina minnen med mina Fjordhästar. Jag brukar säga att de är mina gula solar. Men ett av de bästa måste ju vara när Qharma kom tvåa på Riksutställningen i Vetlanda nu i höst. Inte bara för priset hon fick utan hela resan vi gjorde med henne, att alla förberedelser gjort henne så trygg att hon skötte sig så väl där nere och att den långa resan på 150 mil i trailer och att bo borta fungerade fint. Ett annat roligt minne var ett körläger jag var med på med Tingla i somras. Jag är ingen rutinerad kusk men har lyckats köra in min häst själv och format henne till en trygg körhäst genom att vi tagit allt i vår egen takt. Sedan är det naturligtvis väldigt roligt med alla tävlingsframgångar jag haft med Lucidor och jag hoppas vi rider vårt fjärde SM tillsammans nästa sommar.


Ung fjordhäst - intervju med Sanna Soleskog

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Jag heter Sanna Soleskog och driver en mjölkgård i Småland tillsammans med min man. I vår familj är vi flera ryttare,  förutom jag rider min man och två av våra fyra barn också. Hästflocken består förutom fjordhäst av varmblodiga ridhästar, newforest, russ och shetland. Vi har fött upp ett par varmblodiga ridhästar och ett par newforestar och hoppas i vår på ett shetlandsföl.

 

Våra två fjordhästar är 15-åriga Philippa 3265 (e: Ismo Kry 208 u: Parona 3102) som jag och min dotter Freja ”delar på” och så vårt framtidshopp Hejde Kry (e: Haldol Kry 257 u: Henja Kry 3443) som är född 2012.